Zalando Essentials Topper Topper Zalando Topper Zalando Essentials Essentials Zalando TZ0qXn Zalando Essentials Topper Topper Zalando Topper Zalando Essentials Essentials Zalando TZ0qXn Zalando Essentials Topper Topper Zalando Topper Zalando Essentials Essentials Zalando TZ0qXn Zalando Essentials Topper Topper Zalando Topper Zalando Essentials Essentials Zalando TZ0qXn

Zalando Essentials Topper Topper Zalando Topper Zalando Essentials Essentials Zalando TZ0qXn

Musikeren David Bowie har ett brunt og ett blått øye. Hvordan oppstår dette fenomenet?

Det er uhyre sjelden at et menneske har to øyefarger. Øyefargen skapes av iris, den membranliknende hinnen med hull i midten som atskiller øyets forreste og bakerste kammer. Hvis iris har mye pigment, er øynene brune, har den lite pigment, er øynene blå. Nyere forskning har vist at den genetikken som ligger til grunn for øyefargen, er mye mer komplisert enn antatt. Tidligere antok man at to gener kodet for om øyefargen skulle være brun eller blå. Nå vet man at en rekke gener er med på å regulere eller bestemme pigmentinnholdet i iris. Hvis noen av disse genene endrer seg tidlig i fostertilstanden, for eksempel ved at det oppstår en mutasjon, kan øyefargen ende med å bli en annen enn den opprinnelige. Dermed kan et gen som koder for blå øyefarge, plutselig ”trenge igjennom” hos et individ som egentlig var genetisk bestemt til å ha brune øyne. Fordi den genetiske forandringen skjer etter de første celledelingene, vil bare en del av organismens celler få den endrede genotypen. Og fordi dette berører nettopp gener som koder for øyefarge, blir resultatet to forskjelligfargede øyne – en tilstand som kalles heterokromia iridium.

Vi guider deg rundt i forskernes fantastiske verden

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Essentials Topper Essentials Zalando Zalando Topper Zalando Essentials Topper Zalando

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Tommy Tommy jakke Lett Hilfiger Hilfiger AMBER RqRTH17g
Tommy Lett jakke BOMBER TERRY ANNABEL Hilfiger wxSwqvgZ

Fant du ikke det du lette etter? Søk her:

Overmateriale: 50% polyester, 50% viskose Materiale: Jersey Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Maskinvask på 30°C, Finvaskprogram